Succesvol solliciteren: handige én toepasbare tips

Vrijwel iedereen vindt het spannend om zich ermee bezig te houden: solliciteren. Toch hoort het erbij, in de zoektocht naar een nieuwe baan. Gelukkig kun je je goed voorbereiden op het sollicitatieproces – om je kansen op succes te vergroten. Ben je op zoek naar wat inspiratie? Lees dan ons artikel boordevol tips.

Op zoek naar passende vacatures

De zoektocht naar een nieuwe baan begint natuurlijk met het doornemen van vacatures. Ga op zoek naar een vacature die bij jou past. Misschien ben je wel op zoek naar een specifieke functie, zoals een vacature installatiemonteur. Ook een algemenere, meer overkoepelende functie is een optie, of ga zelfs voor een open sollicitatie. Het is maar net waar jij naar op zoek bent. Het kan je helpen om via één vaste plek op zoek te gaan naar jouw droomvacature. Zo kun je beschikbare vacatures binnen een bepaalde branche gewoon onder elkaar zien staan: wel zo overzichtelijk. Je kunt bij Pro-gress terecht voor een uitgebreid aanbod. Er worden regelmatig nieuwe vacatures toegevoegd, zodat er snel iets passends voor jou tussen zit.

Verdiep je in de organisatie

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je iets weet van de organisatie waarbinnen je solliciteert. Dit valt namelijk op tijdens het gesprek, en maakt dat je een positieve indruk achterlaat. Je toont interesse en hebt duidelijk de tijd genomen om het gesprek voor te bereiden.

Bedenk de vragen die je kunt verwachten

Je wilt tijdens een sollicitatiegesprek het liefst snel, bondig en goed kunnen antwoorden op de vragen die aan je worden gesteld. Het is om die reden verstandig om het gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden. Bedenk welke vragen er aan je kunnen worden gesteld, en probeer hier in je hoofd alvast een antwoord op te formuleren. Het maakt dat je snel kunt schakelen als het gesprek plaatsvindt.

Stel zelf vragen

Geef niet alleen antwoord op de vragen die aan jou worden gesteld, maar bedenk ook zelf wat vragen om te stellen. Hoe zit de organisatie bijvoorbeeld precies in elkaar? Hoe groot is het team waarin je komt te werken? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Ook hiermee laat je weer je interesse zien – dit wordt vaak gewaardeerd.

Netjes voor de dag komen

Het is een inkoppertje, maar we benoemen ‘m toch: zorg dat je netjes en verzorgd voor de dag komt tijdens een sollicitatiegesprek. Trek je beste outfit aan, waarin je je zelfverzekerd voelt. Het kan per branche wat verschillen hoe je je precies kleedt – van strak in pak tot meer casual. Probeer dit zo goed mogelijk in te schatten. Poets je tanden en doe het liefst vlak voor het gesprek nog wat deodorant op. Arriveer op tijd, om nog even op adem te kunnen komen voordat je het gesprek binnenloopt. Je bent er klaar voor!

Laatste berichten

Waarom groene energie in de industrie een must is

De industrie speelt een cruciale rol in onze moderne samenleving, maar helaas heeft deze sector ook een aanzienlijke impact op het milieu. De uitstoot...

Verhoog je websiteverkeer met hulc’s linkbuilding platform

Wil je je websiteverkeer verhogen? Dan ben je aan het juiste adres! Met Hulc's linkbuilding platform, heb je de mogelijkheid om je online zichtbaarheid...

Een aansprakelijkheidsverzekering zzp is een belangrijke verzekering

Als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) ben je verantwoordelijk voor alles wat er binnen je bedrijf gebeurt. Dit houdt in dat je ook aansprakelijk bent...

Gerelateerde berichten