Processor

Wat doet een processor voor je computer?

Posted on

Het is inmiddels alweer februari. Het nieuwe jaar is alweer een maand in gang. Recentelijk heb ik een nieuwe telefoon voor mezelf gekocht, omdat ik 2019 in wilde gaan met een snelle telefoon. Niet meer eindeloos wachten tot mijn Google Maps een keer laadde of tot ik die ene leuke foto kon sturen. De reden dat die telefoon zo vlug alles laadt, is een supersnelle Snapdragon processor. En dit bracht mij op de gedachten dat het misschien ook wel tijd is voor een nieuwe processor in mijn computer. Wat voor verschil maakt een processor precies?

De motor

Een processor is de motor van al je apparaten. Beter gezegd, de processor staat gelijk aan hersens. In het kort noemt men een processor een CPU, central processing unit. Dit vertaal je naar centrale verwerkingseenheid. Een behoorlijk centraal stuk dus voor al je technologische apparatuur. Het verzamelt informatie van alle verbonden elementen en zorgt ervoor dat deze samenkomen. Hoe goed je processor is zorgt er dus voor hoe snel dat allemaal gebeurt. Precies een brein dus

Een gigantisch verschil door vervangen

Je kunt de processor van je computer vervangen met een snellere. Dit is populair onder gamers die verstand hebben van computers, maar ook bij mensen die een volledig nieuwe computer niet kunnen betalen. Door alleen al je processor te vervangen wordt de snelheid van je apparaat zo veel hoger. Helaas kun je niet zomaar de processor van je telefoon of een ander apparaat vervangen, maar als hij eenmaal langzaam wordt weet je een beetje waardoor het komt.

Een kleine kanttekening

Sommige mensen denken dat hun computer langzaam is geworden doordat hun processor verouderd is. Vaak is dat echter niet het geval. Het blijkt dat de geheugen van de computer of de telefoon vol zit. Een vol geheugen zorgt ervoor dat het apparaat helemaal geen informatie meer kan verwerken. Een beetje zoals het proberen te studeren voor een tentamen maar je hoofd is vol met allerlei andere dingen. Dat gaat dus niet lukken. Dat geldt ook voor computers en telefoons. Is hij langzaam geworden? Probeer dan eens het geheugen te wissen. Dit doe je natuurlijk wel nadat je een backup hebt gemaakt. Anders ben je al je mooie filmpjes en foto’s kwijt. Tenzij die in de cloud staan natuurlijk. En blijkt het niet het geheugen te zijn? Dan mag je een nieuwe processor. De allernieuwste op markt is de i9-9900K.

Geef een reactie