Ontdek hoe je speciale tekens op je toetsenbord vindt

Stel je voor: je bent een verslag aan het typen en hebt een speciaal teken nodig dat nergens op je toetsenbord te vinden is. Gelukkig bestaat er zoiets als alt-codes, die je uit deze brand kunnen helpen. E met dubbele punt? Geen probleem! Hoe dit werkt? Simpel. Je houdt de Alt-toets ingedrukt en typt dan een bepaalde code op het numerieke toetsenblok (de nummertjes aan de rechterkant) van je toetsenbord. Laat de Alt-toets los en voilà, daar verschijnt je speciale karakter.

Maar wat als je geen numeriek toetsenblok hebt, zoals bij vele laptops het geval is? Geen nood! De meeste laptops hebben een functie waarmee je het numerieke toetsenblok op de gewone toetsen kunt simuleren. Dit kan vaak door de Fn-toets of Num Lock-toets te gebruiken in combinatie met bepaalde letters die ook cijfers voorstellen. Het vergt misschien wat zoekwerk en gewenning, maar eenmaal je het onder de knie hebt, tik je die speciale tekens als een pro.

Sneltoetsen zijn je beste vriend

Voor de frequente typers onder ons zijn sneltoetsen een geschenk uit de hemel. Ze besparen tijd en maken ons leven net iets gemakkelijker. Zo is er bijvoorbeeld een sneltoets voor het wortel teken (√). In veel programma’s kun je dit teken maken door Alt+251 in te drukken op je numerieke toetsenblok. Dit soort sneltoetsen zijn superhandig om snel wiskundige symbolen en andere speciale tekens te typen zonder dat je daarvoor allerlei menu’s moet doorzoeken.

Natuurlijk zijn er nog veel meer van dit soort handige combinaties. Sommigen worden al aangeleerd op school, terwijl andere wat obscuurder zijn en ontdekt moeten worden via handleidingen of online bronnen. Het mooie is dat je ze niet allemaal hoeft te onthouden; leer gewoon de sneltoetsen die relevant zijn voor wat jij doet en je bent klaar om efficiënter dan ooit te werken.

Speciale tekens op mac versus windows

Het leven tussen Mac- en Windows-gebruikers kan soms verschillend zijn, vooral als het gaat om sneltoetsen voor speciale tekens. Op een Mac gebruik je bijvoorbeeld de Option-toets in combinatie met andere toetsen om speciale tekens te maken. Welke toetscombinaties precies, hangt af van het teken dat je wilt invoegen. Het kan even duren voordat je gewend bent aan deze verschillen, maar zodra je ze onder de knie hebt, wordt het typen van speciale tekens op beide besturingssystemen een eitje.

Het belangrijkste is, of je nu op een Mac of Windows-machine werkt, dat je weet waar je deze informatie kunt vinden. Op beide besturingssystemen is er een karakterkaart of equivalent daarvan waarop alle speciale tekens staan die beschikbaar zijn met hun respectievelijke sneltoetsen of alt-codes. Deze kaarten zijn superhandig als naslagwerk wanneer je even niet meer weet hoe je een bepaald speciaal teken moet typen.

Maak je werk efficiënter met karakterkaarten

Karakterkaarten zijn niet alleen handige hulpmiddelen voor incidenteel gebruik, ze kunnen ook dienen als jouw geheime wapen om sneller en efficiënter te werken. Bijna elk besturingssysteem heeft zo’n kaart ingebouwd of biedt deze aan via software van derden. Hiermee kun je in één oogopslag alle beschikbare tekens zien en leer je snel de bijbehorende codes of sneltoetsen.

Voor Windows-gebruikers is er de “Speciale tekens” tool die men kan vinden via het Startmenu, waarin alle tekens netjes gerangschikt zijn in verschillende categorieën. Mac-gebruikers hebben toegang tot de “Lettertekenpalet”, die opgeroepen kan worden via het menu ‘Systeemvoorkeuren’ of via de ‘Toetsenbord’ voorkeuren. Door gebruik te maken van deze kaarten kan iedere tekstverwerker sneller bij de juiste tekens komen zonder te hoeven gissen naar codes.

Tips en trucs voor frequente speciale tekengebruikers

Als jij iemand bent die vaak speciale tekens moet gebruiken, dan zijn er zeker een paar tips en trucs die jouw werkproces kunnen versnellen. Een tip is om een lijstje te maken van de codes voor tekens die je regelmatig gebruikt en deze ergens binnen handbereik te houden. Een andere tip is om sneltoetscombinaties of macro’s in te stellen als jouw software dit ondersteunt, waardoor met één druk op de knop het gewenste teken verschijnt.

Nog een slimme truc is om gebruik te maken van tekstvervangingstools of software-extensies die zich specialiseren in het automatiseren van repetitieve taken, inclusief het invoegen van speciale tekens. Met zulke tools kun je sneller typen en vermijd je constant switchen tussen verschillende schermen of tabellen om het juiste symbool te vinden. Uiteindelijk gaat het erom dat je een manier vindt die voor jou werkt en die past bij jouw workflow.

Laatste berichten

Welke console past bij jou: playstation, xbox of nintendo switch?

De wereld van videogames is enorm divers, en een belangrijk aspect daarvan is de verscheidenheid aan consoles waarop je kunt spelen. Elke console biedt...

De blijvende relevantie van mainframes in een modern it-landschap

Een mainframe is een type computer dat ongeëvenaarde verwerkingscapaciteit en betrouwbaarheid biedt, waardoor het onmisbaar is voor grote organisaties die enorme hoeveelheden data moeten...

Vergeten wachtwoord op je oppo-telefoon? zo krijg je weer toegang

Het kan iedereen gebeuren: je probeert je Oppo-telefoon te ontgrendelen en ineens besef je dat je het wachtwoord bent vergeten. Die momenten van paniek...

Gerelateerde berichten