Wanneer je een eigen bedrijf hebt, zijn er talloze zaken waar je op moet letten. Eens in de zoveel tijd is het bijvoorbeeld aan te raden om je contract omtrent zakelijke energie onder de loep te nemen. Wat veel ondernemers niet weten, is dat ze op jaarbasis flink wat geld kunnen besparen op hun zakelijke energiecontract. Je moet alleen even goed weten hoe je dat precies moet doen. Ben jij er ook klaar mee om te veel te betalen voor zakelijke energie? Met onderstaande tips scoor je een goedkoper energiecontract voor je bedrijf.
Kijk altijd verder en blijf nooit hangen
Een van de meest belangrijke tips is om bijvoorbeeld nooit te blijven hangen bij een zakelijke energieleverancier. Een groot deel van de ondernemers in Nederland doet dit wel wanneer ze eenmaal tevreden zijn over hun zakelijke energiecontract. Hoe voordelig een contract ook lijkt; zonder enig tegenaanbod is dat contract na een jaar (of drie jaar, afhankelijk van je contractduur) niet meer het goedkoopste contract dat er beschikbaar is. Er is namelijk altijd wel ergens anders een betere energiedeal te vinden! Dat zit zo: energiebedrijven in Nederland willen altijd nieuwe zakelijke klanten scoren. Dit doen zij door te strooien met welkomstcadeaus en aantrekkelijke kortingen. Daarmee ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je zou blijven hangen bij je huidige energieleverancier. Wil je dus altijd de beste energieprijs betalen? Blijf dan nooit hangen, maar stap altijd over. Een nieuw zakelijk energiecontract is zo geregeld en hoef je dus absoluut niet veel tijd te kosten.
Gebruik een zakelijke energievergelijker
Nu vraag je je misschien af hoe je dan een beter energiecontract voor je onderneming kunt vinden. Dat is gelukkig niet heel moeilijk: begin met mkb energie vergelijken voor een passend zakelijk energiecontract. Een van de redenen dat veel ondernemers nog steeds te veel betalen voor hun zakelijke energie is omdat zij zelf op zoek gaan naar een energiecontract. Dat kost én veel tijd én veel energie én uiteindelijk veel geld. Om zoveel mogelijk tijd en geld te winnen, is het verstandiger om aan de slag te gaan met een zakelijke energievergelijker. Dat is een online tool die voor jou op zoek gaat naar meerdere passende energiecontracten voor je bedrijf op basis van je jaarlijkse energieverbruik. Hierbij krijg je altijd het meest complete aanbod te zien, wat betekent dat je niet meer verder hoeft te zoeken. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf voor welke zakelijke energiedeal je gaat.
Let op de einddatum en de opzegtermijn
Tot slot is het goed om te weten dat er twee data zijn die ontzettend belangrijk zijn bij je zakelijke energiecontract. Wist je bijvoorbeeld dat je moet letten op de einddatum van het contract? Aan ieder zakelijk energiecontract zit een einddatum – de datum waarop het contract eindigt. Wanneer je niet op tijd overstapt, dus voor de einddatum, wordt het zakelijke energiecontract automatisch verlengd. Helaas gebeurt dit nooit tegen aantrekkelijke tarieven, maar tegen hoge verlengingstarieven waarbij je sowieso altijd te veel betaalt. Zorg er dus voor dat je op tijd overstapt om zo zo min mogelijk te betalen. Je moet echter niet te vroeg zijn, want je hebt ook te maken met een opzegtermijn. Iedere energieleverancier hanteert een andere opzegtermijn: bij de één is dat 30 of 31 dagen en bij de ander drie maanden. Vanaf het moment dat de opzegtermijn ingaat tot de einddatum heb je de tijd om over te stappen. Besluit je om dat eerder te doen? Dan ontvang je een opzegboete voor de energie die je nog had af moeten nemen. Het energiebedrijf heeft immers op basis van jullie afspraak een energiepakket gekocht. Daar moet gewoon nog voor worden betaald.